ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας. Είναι αρχαίος άγιος. Των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού. Το όνομά Του βρίσκεται στα στόματα όλων των χριστιανών. Πολλοί χριστιανοί ανά τον κόσμο φέρνουν το άγιο όνομά του και ως δικό τους όνομα. Συχνά και κάποιοι αλλόθρησκοι τον επικαλούνται, κυρίως μουσουλμάνοι, για να του ζητήσουν κάποιο θαύμα, κάποια επέμβαση. Είναι ακόμη και προστάτης του στρατού μας, διότι ήταν στρατιωτικός άγιος, κόμης και χιλίαρχος του ρωμαϊκού στρατού.
Εορτάζεται στις 23 του Απρίλη. Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα (Δευτέρα της Διακαινησίμου).
Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς.
Όταν ο Άγιος Γεώργιος έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό και γρήγορα προήχθη σε ανώτερα αξιώματα και ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ.
Ο Διοκλητιανός δυστυχώς με την πάροδο του χρόνου στράφηκε εναντίον της Χριστιανικής Θρησκείας για να ανορθώσει την ειδωλολατρία και το 303 μ.χ. άρχισε το διωγμό.
Ο γενναίος Γεώργιος τότε διεκήρυξε και είπε: «Γιατί, βασιλιά και άρχοντες, θέλετε να χυθεί αίμα δίκαιο και άγιο και να εξαναγκάσετε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και να λατρεύουν τα είδωλα»; Από κείνη τη στιγμή άρχισαν τα μαρτύρια…
Οργισμένος ο Διοκλητιανός διέταξε αρχικά να τον κλείσουν στην φυλακή κα να του περισφίξουν τα πόδια στο ξύλο και αφού τον ξαπλώσουν ανάσκελα, να βάλουν πάνω στο στήθος του μεγάλη και βαριά πέτρα.
Στη συνέχεια διέταξε τους δήμιους να δέσουν τον Άγιο σε ένα μεγάλο τροχό για να κομματιαστεί το σώμα του.
Επί πλέον να γεμίσουν αμέσως ένα λάκκο με ασβέστη και νερό και αφού ρίξουν μέσα τον Γεώργιο, να τον αφήσουν μέσα τρεις μέρες και τρεις νύχτες έτσι που να διαλυθούν και τα κόκκαλά του.
Ακόμη να του φορέσουν πυρακτωμένα παπούτσια με σιδερένια καρφιά και τον εξαναγκάσουν να περπατά. Ο Άγιος προσευχόταν και περπατούσε χωρίς να πάθει τίποτα.
Πάλι διέταξε να τον φυλακίσουν και αφού τον δείρανε τόσο πολύ οι δήμιοι με μαστίγια και καταπλήγωσαν ολόκληρο το σώμα του Αγίου, τον παρουσίασαν στον Διοκλητιανό, που έμεινε έκπληκτος βλέποντας τον Γεώργιο να λάμπει σαν Άγγελος.
Ο βασιλιάς διέταξε τέλος να του δώσουν να πιει δηλητήριο. Ο Άγιος χωρίς δισταγμό ήπιε το δηλητήριο αφού προηγουμένως προσευχήθηκε και δεν έπαθε απολύτως τίποτα!
Με μεγάλη τους έκπληξη όμως οι εχθροί της πίστεως πάντοτε έβρισκαν τον Γεώργιο όρθιο, υγιή, λαμπρόν και προσευχόμενο.
Αυτό προκαλούσε θαυμασμό και ενθουσιασμό στο λαό, που φώναζε: «Ο Θεός του Γεωργίου είναι μεγάλος».
Πίστεψαν και μαρτύρησαν εξαιτίας των θαυμάτων του αγίου, οι αξιωματικοί Πρωτολέοντας και Ανατόλιος, η βασίλισσα Αλεξάνδρα και ο μάγος Αθανάσιος.
Ο Άγιος Γεώργιος κλείστηκε στην φυλακή και την νύκτα είδε στ’ όνειρο του τον Χριστό, που του ανάγγειλε ότι θα πάρει το στεφάνι του μαρτυρίου και θα αξιωθεί της αιωνίου ζωής.
Το πρωί ο Διοκλητιανός, του πρότεινε να πάνε στον ναό του Απόλλωνα για να θυσιάσει στο είδωλο του. Όταν μπήκε ο Άγιος στον ναό, σήκωσε το χέρι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού διέταξε το είδωλο να πέσει. Αμέσως τούτο έπεσε και έγινε κομμάτια.
Ο ιερέας των ειδώλων και ο λαός τόσο πολύ θύμωσαν, που φώναζαν στον βασιλέα να θανατώσει τον Γεώργιο. Ο Διοκλητιανός τότε έβγαλε διαταγή και του έκοψε το κεφάλι.
Κατά την Εκκλησία μας, ο ένδοξος αυτός μεγαλομάρτυρας υπήρξε Ομολογητής, πολύαθλος, θαυματουργός. Σταθερός και αμετακίνητος στην πίστη. Είναι ο μαργαρίτης ο πολύτιμος, ο αριστεύς ο θείος, ο λέων ο ένδοξος, ο αστήρ ο πολύφωτος, του Χριστού οπλίτης, της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.