ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ…

Όχι μόνο οι παλαιότεροι άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας, αλλά και σύγχρονοι άγιοι και μεγάλοι Γεροντάδες της Εκκλησίας μας στις μέρες μας επισημαίνουν τον κίνδυνο της εκκοσμίκευσης και υπογραμμίζουν την ασέβεια που εκδηλώνεται ενίοτε μέσα στους ναούς μας. Λένε λοιπόν: « Όταν κάνετε τη θεία Λειτουργία, θέατρο παίζετε; Δεν πιστεύετε σ΄ αυτά που λέτε;» (Γέροντας Γαβριήλ από το άγιο Όρος).
Είναι δυνατόν να κάνουμε μέσα στους ιερούς ναούς μας χορωδίες και συναυλίες κλασσικής Μουσικής ή λαϊκών τραγουδιών, παρόντων υψηλόβαθμων κληρικών και ανθρώπων της κοσμικής ζωής και του πενταγράμμου εν ώρα θείας λατρείας ή και κατόπιν αυτής; Τι είναι ο ναός οίκος μόδας και θέατρο μουσικής; Ή μήπως είναι στούντιο φωτογραφίσεως; Τι κατάντια είναι αυτή; Χιλιάδες φωτογραφίες γύρω από τα Μυστήρια και τα άγια της θείας Λατρείας!!! Μπαινοβγαίνουν οι φωτογράφοι εξοργιστικά και ασεβώς προς τα Άγια των Αγίων, ανακατεύονται με αγγέλους και ιερείς, αποσπούν την προσοχή των πιστών και επισύρουν την οργή του Θεού.
Αλλά δεν φταίνε τόσο αυτοί όσο οι υπεύθυνοι των ιερών ναών που τους το επιτρέπουν. Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Για να διαφημίσουμε τι; Το υπέρχρονο και υπερφυές μυστήριο, για να προβάλουμε τα άμφια και τα στολίδια μας ή το ποιμαντικό μας έργο; Απαράδεκτα όλα αυτά! Ή μήπως διαδίδουμε τον Χριστό και κάνουμε ιεραποστολή με την ασέβεια αυτή;
Στη θεία Λειτουργία, η οποία καρδιά έχει τη θεία Ευχαριστία, κατεβαίνει το άγιο Πνεύμα, γίνεται η μετουσίωση των θείων δώρων, οι πιστοί εικονίζουν τους αγγέλους και οι ιερείς «αγγέλους έχουν συλλειτουργούντας». Τι χρειάζονται οι φωτογραφίες, οι συναυλίες; Δε φτάνει το άγιον Πνεύμα να δράσει στις καλοπροαίρετες ψυχές, χρειάζεται και η κάμερα; Μάλιστα μερικοί παρακολουθούν και σταυροπόδι τα τελούμενα και συντελούμενα!
Θα ήταν αταίριαστο να πούμε ότι ερχόμενος πάλι ο Χριστός στο ιερό θα ποιήσει φραγγέλιον και και θα εκβάλει έξω τους πωλούντας και αγοράζοντας, τους αοιδούς και φωτογράφους, και θα απευθύνει τα φοβερά ουαί σε όσους κάνουν τον οίκο του Πατρός Του Μέγαρο Μουσικής και Εκκλησιαστικής Επιδείξεως.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.