ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

1. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο αρχάγγελος της Κ. Διαθήκης, ο αγαθός άγγελος της ειρήνης και ευλογίας του Θεού και των ευαγγελικών μηνυμάτων, ο προστάτης της Παναγίας και της λεγομένης «αγίας Οικογενείας».
2. Η Παναγία, η Μητέρα του Κυρίου, η Θεοτόκος και Αειπάρθενος, η υπάρχουσα και υπομένουσα, η Γραμματέας των θείων Μυστηρίων και αληθειών, η θεόπνευστη υμνωδός των Μεγαλείων του Θεού, η αεί μένουσα και ακούουσα παρά τους πόδας του Υιού και Θεού της, η Μαθήτρια του Χριστού και Διδασκάλισσα των Αποστόλων.
3. Ο Ιωσήφ, ο δίκαιος και άγιος και σιωπηλός προστάτης, της Παναγίας και του θείου βρέφους, ο ενάρετος και απονήρευτος, ο καλοκάγαθος και ευσπλαγχνικός, ο υπό αγίων αγγέλων χρηματιζόμενος.
4. Η Ελισάβετ, η γηραιά μητέρα του Προδρόμου, η εμπνευσμένη Ομολογήτρια του Μεγαλείου της Θεοτόκου και των θείων δογμάτων του Χριστού μυστική αναφωνήτρια.
5. Ο Πρόδρομος, το εμπνευσμένον δοξολογικό βρέφος, ο συγγενής του Κυρίου, ο μάρτυρας της αληθείας εκ κοιλίας μητρός αυτού, ο μέγας ασκητής και προφήτης, ο μείζων των προφητών.
6. Ο Καίσαρας, ο αυτοκράτορας της απογραφής και της φορολογίας, ο άρχοντας της πολυαρχίας.
7. Οι Βηθλεεμίτες, οι συμφεροντολόγοι και άσπλαγχνοι αφιλόξενοι των εγκύων γυναικών και παραδόπιστοι ξενοδόχοι.
8. Ο Χριστός, Ο Εμμανουήλ, ο Ιησούς, Ο Κύριος, Ο Ναζωραίος, ο Μεσσίας, ο αναμενόμενος, η προσδοκία των Εθνών, Το παιδίον, Ο Μεγάλης Βουλής ‘Άγγελος, ο Υιός του Θεού και Λυτρωτής του Κόσμου, ο Αμνός του Θεού.
9. Οι Άγγελοι, η χορωδία και ορχήστρα του Ουρανού, τα 9 τάγματα της αγάπης και του θείου Φωτός, το εναρμόνιο μέλος των θείων αποκαλύψεων, οι ταχυδρόμοι και οι ψάλτες του Θεού, τα περιστέρια της άνω Ιερουσαλήμ.
10. Ο Ηρώδης, ο μανείς, ο θηριώδης, ο σφαγέας, ο παιδοκτόνος, ο μέθυσος της εξουσίας, ο αδίστακτος, ο υποκριτής, ο τελικά παιζόμενος και εμπαιζόμενος, ο ψεύτης, ο φονέας.
11. Οι Μάγοι, οι αγαθοί επιστήμονες, οι βασιλείς των Περσών, οι φέροντες, χρυσόν την αγάπην εις τον Βασιλέα, λίβανον την προσευχήν εις τον Θεόν και σμύρναν τα μύρα εις τον άνθρωπον, οι καλόπιστοι, οι αδιακόπως ερευνώντες τον ουρανόν και αναζητούντες τον αληθινόν Θεόν, οι ιεραποδημητές και προσκυνητές των Αγίων Τόπων, οι αχθοφόροι των θείων δώρων, οι συνεργαζόμενοι και ομονοούντες, οι ευλογημένοι.
12. Οι Ποιμένες, οι αθώοι, οι καρδιακοί, οι πιστοί, οι το θαύμα θαυμάζοντες, προσκυνούντες και κηρύττοντες, οι αποφασιστικοί, οι δρομείς της αγάπης και της θείας αλήθειας, οι αγγελοπληροφορούμενοι, οι σεβαστικοί, οι φοβούμενοι τον Θεόν.
13. Ο αστήρ, ο προπορευόμενος οδηγός, ο άγγελος των Μάγων, ο εμφανιζόμενος και κρυπτόμενος, ο φαίνων και σβεννύμενος, το άλλο όνομα της χάριτος, η χαρά του ουρανού και των ψυχών μας
14. Ο άγιος Ιερώνυμος, ο άγιος ασκητής του Σπηλαίου, ο ερμηνευτής της Βίβλου και προσευχόμενος υπέρ αφέσεως αμαρτιών, ένδοθεν του σπηλαίου.
15. Εμείς όλοι, οι μετά Χριστόν Βηθλεεμίτες, οι ευλογημένοι ποιμένες και προσκυνούντες μάγοι, οι επίγειοι άγγελοι και ουράνιοι άνθρωποι, οι εν τω σπηλαίω Της Ορθοδόξου Εκκλησίας το θαύμα κηρύττοντες, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι αναγεννημένοι δι΄ ύδατος και πνεύματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.