ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Φέτος κλείνουν 75 χρόνια από την Ίδρυση του Ορφανοτροφείου Θηλέων Λαμίας (1943) και 70 χρόνια από την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του ιδίου Ιδρύματος (15/2/1948) από τον τότε Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Αμβρόσιο Νικολαϊδη.

Όπως αναφέρει η συνταξιούχος Καθηγήτρια κα Αθανασία Δελούση, υπάρχουσα ζωντανή μαρτυρία χάριτι Θεού, και πάντοτε σύμφωνα με το προσωπικό της ημερολόγιο, μέρος του οποίου έχει και στο παρελθόν δημοσιευθεί σε περιοδικά και επετειακά έντυπα, για πρόσωπα και γεγονότα της ιστορίας της Λαμίας εκείνης της εποχής,  τον χειμώνα του 1943, εν μέσω της μαύρης γερμανικής κατοχής, έλαβε χώρα ή ίδρυση του Ορφανοτροφείου Θηλέων. Ο τοπικός Ηθικοθρησκευτικός Σύλλογος «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» είχε ήδη ιδρυθεί το 1941.

Στον γυναικωνίτη του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Λαμίας, παρούσης και της ιδίας κας Αθανασίας Δελούση, ο αείμνηστος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και υπεύθυνος του τοπικού Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» Αρχιμανδρίτης π. Πάμφιλος Παπαγιάννης, εξ Αγρινίου ορμώμενος και μέλος της Αδελφότητος «ΖΩΗ», κάλεσε το Προεδρείο του Συλλόγου και τα βασικότερα στελέχη του χριστιανικού έργου της Λαμίας σε σύσκεψη για να αποφασίσουν τη δημιουργία κοινωφελούς ιδρύματος στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του τοπικού Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» στη Λαμία.

Στη σύσκεψη εκείνη παρόντες ήταν: ο Πρόεδρος του τοπικού Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» αείμνηστος Ιωάννης Τσότρας, Επιθεωρητής Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως,  το μέλος του ΔΣ του ιδίου Συλλόγου κ. Σίμος Σίμου, έμπορος, η υπεύθυνη του γυναικείου τμήματος του χριστιανικού έργου κα Ευμορφία Κυρόζη, η δίδα Μαρία Κουλαμά, υπεύθυνη των Φιλικών Κύκλων και Τμήματος Προνοίας Θηλέων και δύο απόφοιτες τότε του εξαταξίου Γυμνασίου Λαμίας, οι δίδες Βασιλική Κουλαμά και Αθανασία Δελούση, νέα στελέχη του Χριστιανικού έργου, όλα ευϋπόληπτα μέλη της Λαμιώτικης κοινωνίας.

Αποφασίσθηκε, λοιπόν τότε,  και με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου, η ίδρυση από τον ως άνω Σύλλογο, Ορφανοτροφείου Θηλέων – απόρων κορασίδων, (ήδη υπήρχε κρατικό Αρρένων) ως μέρος της φιλανθρωπικής και ιεραποστολικής δράσεώς του, για την περίθαλψη των ορφανών παιδιών του εθνικού και του εμφυλίου πολέμου.

Από τότε πέρασαν πολλές δεκαετίες… Στην αρχή το Ίδρυμα Θηλέων Λαμίας, το οποίο σημειωτέον, συγκίνησε τότε θερμά – όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα – όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλεως και του νομού, και ιδιαίτερα τα μέλη του Συλλόγου, δέχτηκε τα πρώτα παιδιά, τα οποία ήταν φιλοξενούμενα σε διάφορα οικήματα της πόλεως. Μετά όμως,  τα μέλη του Συλλόγου με κοπιαστική προσωπική εργασία και με το «δίλεπτον της χήρας» σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήγειραν εν μέρει το ιδιόκτητο οίκημα που υπάρχει μέχρι σήμερα, στην οδό Υψηλάντου 143.

Το 1960 ο τοπικός Σύλλογος του «Ευαγγελιστή Λουκά» συνδέθηκε σε τοπικό επίπεδο με το Παράρτημα της ΓΕΧΑ Λαμίας (Τμήμα της Πανελλήνιας Ενώσεως) και άρχισε να συνεργάζεται ιεραποστολικά με την Αδελφότητα Θεολόγων του Σωτήρος Χριστού. Ο συνεργαζόμενος Σύλλογος της ΓΕΧΑ (Παράρτημα Λαμίας) ιδρύθηκε νωρίτερα, πρίν από τον πόλεμο του 1940, από τον Αρχιμανδρίτη, αείμνηστο π. Δανιήλ Βασιλόπουλο στις 17 Φεβρουαρίου το 1935. Αργότερα στη δεκαετία του 1990 προστέθηκε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος του «Μ. Βασιλείου» (Παράρτημα της Λαμίας). Όλοι αυτοί οι Σύλλογοι συνεργάζονται αρμονικά κάτω από το Γενικό Όνομα: ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΛΑΜΙΑΣ.

     Το Ορφανοτροφείο είχε ως πρώτη υπεύθυνη την Ευσταθία Κυριάκου και πρώτη Διευθύντρια – μέχρι το 1960 – την αφιερωμένη δεσποινίδα Παναγιώτα Κιτσοπανίδου, απόφοιτη του τριταξίου Γυμνασίου, που διέμενε μέσα στο Ορφανοτροφείο μόνιμα μαζί με τα παιδιά και το υπόλοιπο προσωπικό και το ίδρυμα λειτουργούσε πλέον  κανονικά και υποδειγματικά.

     Δεν πρέπει να παραλειφθεί  ότι στην καλή λειτουργία του Ορφανοτροφείου, των θεμάτων και αναγκών του, συνετέλεσε και η άοκνη προσφορά των εκάστοτε προέδρων του υπευθύνου και αρμοδίου Συλλόγου του Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος ασκεί τόσο την διοίκηση όσο και την οικονομική διαχείριση του Ορφανοτροφείου. Μετά τον Ιωάννη Τσότρα, πρόεδροι του Συλλόγου  χρημάτισαν  οι αείμνηστοι Ιωάννης Παπαευσταθίου, συν/χος στρατιωτικός, Αναστάσιος Αναστασίου, συν/χος δάσκαλος, Θεόδωρος  Αγγελής, συν/χος έμπορος.

     Όλα δε αυτά τα έργα γινόντουσαν με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του π. Παμφίλου Παπαγιάννη αρχικά και του επί 35ετία χρηματίσαντος κατόπιν ιεροκήρυκος της Ι. Μητρ. Φθιώτιδος – και πνευματικού – αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Αντωνάρα, παλαιού και επιλέκτου μέλους της Ιεραποστολικής Αδελφότητος Θεολόγων  «Ο Σωτήρ».

Από το μεγάλο αυτό σπίτι της αγάπης του Θεού και των ανθρώπων, βγήκαν στην κοινωνία περί τις 500 Ελληνίδες που άνοιξαν τα φτερά τους με ελπίδα και πίστη για το μέλλον και έχτισαν η κάθε μια τη δική της φωλιά γεμάτη από Χριστό και Ελλάδα.

Σήμερα  διευθύντρια – από το 1960 και μετά – είναι η διδασκάλισσα κα Σταυρούλα Πελέκη, με βοηθό τη θεολόγο-Μουσικό δίδα Δήμητρα Οικονόμου.

Η κα Δελούση Αθανασία, η κα Σταυρούλα Πελέκη και η δίδα Δήμητρα Οικονόμου ανήκουν και οι τρείς μαζί σε πολυάριθμη ιεραποστολική Αδελφότητα Καθηγητριών και  Διδασκαλισσών με έδρα την Αθήνα και επονομαζομένη «Θεού Οικοδομή». Μάλιστα τα τελευταία χρόνια μέλη της Αδελφότητος αυτής, η οποία συνεργάζεται και με την Αδελφότητα Θεολόγων του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, προσφέρουν άοκνες υπηρεσίες στο Κογκό, στα μαύρα βάθη της κεντρώας Αφρικής, στα νεοφώτιστα χριστιανόπουλα των  σχολείων  της εκεί Ιεραποστολής «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ» με τις ευλογίες βεβαίως του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου και του Μητροπολίτη Κινσάσα κ.κ. Νικηφόρου.

Χίλιες δόξες νάχει ο Πανάγαθος Θεός που όλα αυτά τα χρόνια ευλόγησε ποικιλοτρόπως και πλουσίως το ιεραποστολικό και προνοιακό έργο του τοπικού Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» Λαμίας και ιδιαίτερα το τμήμα του που αφορά στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Λαμίας. Είθε να χαρίζει και στο μέλλον, υγεία και δύναμη, χάρη και προκοπή στους υπευθύνους και τα παιδιά και να ευλογεί τα έργα και τη ζωή όλων, μικρών και μεγάλων.

Για οικονομική ενίσχυση μπορείτε να καταθέσετε στους λογαριασμούς

ALPHA BANK GR33 0140 5820 5820 0210 1137 154

ΕΘΝΙΚΗ GR04 0110 3960 0000 3962 9614 742

ΠΕΙΡΑΙΩΣ IBAN:  GR66 0171 2910 0062 9114 5401 557

Παρακαλούμε να γράφετε την διεύθυνσή σας για να σας στέλνουμε τις αποδείξεις.

Για κάθε πληροφορία ή διευκρίνηση στο τηλ. 6974656185

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.