ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΛΑΜΙΑΣ

        Φέρεται εις γνώσιν των ευσεβών & ορθοδόξων Χριστιανών της πόλεως μας, ότι την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020, το εσπέρας στις 19:00, στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου  στο Ορφανοτροφείο Θηλέων, θα τελεστεί με τη Σεπτή Ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και Ποιμενάρχη μας Κ. κ. ΣΥΜΕΩΝ, η Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, μετά θείου κηρύγματος.

 Προσκαλούνται οι ευσεβείς & φιλακόλουθοι Χριστιανοί, να συμμετάσχουν σε αυτήν την λατρευτική ιερά ακολουθία.

Λίγα λόγια για το Μεγάλο Απόδειπνο.

Η διάρκεια της νύκτας αποτελούσε πάντοτε μία ευκαιρία σχέσεως και επικοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεό.

Και αυτό γιατί ο άνθρωπος εκείνη τη στιγμή περιέρχεται σε μία δυνατότητα απομάκρυνσης από την γη, ώστε να αναπτύξει την πορεία του στον ουρανό.

Και ο ίδιος ο Κύριος πολλές φορές προσευχόταν το βράδυ «και ην διανυκτερεύων εν τη προσευχή του Θεού».

Έτσι η Εκκλησία αντιλαμβανομένη αυτήν την ανάγκη του ανθρώπου τοποθέτησε δίπλα στην προσωπική προσευχή μία κοινή προσευχή, που ονομάζεται Απόδειπνο.

Ονομάστηκε Απόδειπνο, γιατί καθορίστηκε να τελείται μετά το βραδινό δείπνο. Μετά τον ΙΔ’ αιώνα φάνηκε επιτακτική η ανάγκη συντόμευσης του Αποδείπνου, που με την πάροδο των χρόνων και με την συνεχή προσθήκη ευχών απέκτησε πλέον μεγάλη διάρκεια.

Το Μεγάλο Απόδειπνο, διαβάζεται στον κυρίως Ναό. Ο πιστός με την βοήθεια των Ψαλμών και των ευχών του Μεγάλου Αποδείπνου, κάνει κάποιον απολογισμό των γεγονότων της ημέρας που πέρασε.

Αυτή η αυτοκριτική θα τον βοηθήσει να συντριβεί και να μετανοήσει για τις πνευματικές του αστοχίες: «Λούσω καθ’ εκάστην νύκτα την κλίνην μου, εν δάκρυσί μου την στρωμνήν μου βρέξω».

        Μόνο ο Θεός μπορεί να εξασφαλίσει την πραγματική αρωγή στο πλάσμα του σε όλα τα στάδια και ειδικά όταν δοκιμάζεται. Γιατί ο άνθρωπος δοκιμάζεται και θλίβεται ημέρα και νύκτα, ώστε να προσφωνεί:

«Κύριε των δυνάμεων μεθ’  ημών γενού, άλλον γαρ εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσιν ούκ έχομεν, Κύριε των δυνάμεων ελέησον ημάς».

Καλή & Ευλογημένη η  Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.