ΑΣΚΗΣΗ και ΘΩΡΑΚΙΣΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2018

ΑΣΚΗΣΗ και ΘΩΡΑΚΙΣΗ

Καλό Στάδιο!

Η Μ. Τεσσαρακοστή είναι η πλέον πνευματική περίοδος του Εκκλησιαστικού Έτους.

Δίνει μεγάλες ευκαιρίες στον αγωνιζόμενο και πιστό χριστιανό, αλλά έχει και φοβερούς πειρασμούς ιδίως στο ξεκίνημά της.

Ο διάβολος προσπαθεί να κάμψει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα των μελών της Εκκλησίας και επιτίθεται με σφοδρότητα.

Φέρνει πειρασμούς συχνά ακραίους την Καθαρά Εβδομάδα, όπως επίσης και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στην πρώτη περίπτωση επιτίθεται, γιατί μισεί κάθε προσπάθεια για αγώνα, μετάνοια και κάθαρση.

Στη δεύτερη περίπτωση για να πλήξει κάθε συγκίνηση και μετοχή στο Πάθος του Χριστού που κατέστρεψε το έργο του.

Κυρίως κάνει τέτοιες πειρασμικές  μεθοδεύσεις γιατί μισεί το Χριστό και την Εκκλησία Του και για να δυσκολέψει ή να ματαιώσει τη μετάνοια του ανθρώπου.

Μισεί τον Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου, με τα οποία σώθηκε το γένος των ανθρώπων από την τυραννία του διαβόλου.

Τι χρειάζεται λοιπόν;

Χρειάζεται Άσκηση και Θωράκιση.

  • Η άσκηση γίνεται με τη θερμότερη προσευχή και την εντατικότερη νηστεία. Πιο συχνά τώρα πηγαίνουμε στην Εκκλησία και συχνότερα κοινωνούμε ασφαλώς με την απαραίτητη προετοιμασία και Εξομολόγηση.

  • Η θωράκιση γίνεται με την προσοχή στον εαυτό μας. Να μη δίνουμε δικαιώματα στο διάβολο με την απροσεξία μας και τις υποχωρήσεις μας. Ιδιαιτέρως αυτό τον καιρό καιροφυλακτεί για να μας αποσπάσει από τη σχέση μας με τα μυστήρια της μετανοίας και εξομολογήσεως.

Μαζί με την προσοχή που είναι κυρίως ένα αμυντικό σύστημα πνευματικής πολεμικής χρειαζόμαστε και τον προσανατολισμό μας στο Πρόσωπο που οδηγεί τη ψυχή μας όλο το έτος και ιδιαίτερα τώρα, στο Πρόσωπο του Χριστού. Στον πάσχοντα Υιό και Λόγο του Θεού.

Και στα δύο αυτά έχουμε βοήθεια από το λόγο του Θεού. Κυκλοφορήθηκαν λοιπόν δύο θαυμάσια Βιβλία, αυτή ακριβώς τη Μεγ. Τεσσαρακοστή που διανύουμε, καταλληλότατα για τη συγκρότηση του αγώνα μας στο παρόν στάδιο των αρετών.

Το ένα είναι το «ΠΡΟΣΕΧΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ», μια θαυμάσια ανάλυση του αντιστοίχου λόγου του Μ. Βασιλείου, από τις Εκδόσεις «Έαρ» και το άλλο Βιβλίο είναι το «ΑΝΑΒΑΙΝΟΜΕΝ ΕΙΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ», μια πορεία προς το Πάθος του Κυρίου, μια βαθιά επεξεργασία όλων των βιωμάτων που προκύπτουν από τη σχέση μας με τον Εσταυρωμένο Κύριο, γραμμένο το βιβλίο αυτό από τον Προϊστάμενο της Αδελφότητος Θεολόγων του Σωτήρος Χριστού, τον Αρχιμανδρίτη π. Αστέριο Χατζηνικολάου.

Διατίθενται και τα δύο επίκαιρα και χρήσιμα αυτά βιβλία στο Βιβλιοπωλείο της Χριστιανικής Εστίας Λαμίας, Πλατ. Διάκου 9, τηλ. 2231022349.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.