ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ

                                          «ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΓΙΟΙΣ ΑΥΤΟΥ»
Συχνά διαπιστώνουμε και καταλαβαίνουμε πόσο άξιζαν και αξίζουν οι παραδοσιακές και ευσεβείς πολύτεκνες οικογένειες της Ελλάδος. Αυτές έσπερναν τον Χριστιανισμό και την πίστη στις αθώες ψυχές των παιδιών και από αυτά τα παιδιά έβγαιναν οι άγιοι της Εκκλησίας (όπως η Οικογένεια του Μ. Βασιλείου) και οι ήρωες της Πατρίδος (όπως η οικογένεια των Υψηλάντηδων). Είναι πάρα πολύ τιμητικό και ψυχωφέλιμο, να αναδείξει μια οικογένεια ένα άγιο ή έναν μάρτυρα, έναν ήρωα…
«Όποιος σπέρνει τον Χριστιανισμό στην ψυχή ενός παιδιού, φυτεύει ένα άνθος για τον Παράδεισο». «Τα νειάτα είναι πλασμένα για τον ηρωϊσμό και όχι για την αμαρτία». Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο εξαίρετο και απροσδόκητο για τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά είναι το γεγονός της χριστιανικής αγωγής. Δεν σώζεται μόνο η Οικογένεια και η Κοινωνία, η Εκκλησία και η Πατρίδα, αλλά και το ίδιο το παιδί μπορεί να φτάσει στα κράσπεδα του ουρανό. Παραδείγματα όπως ο άγ. Παϊσιος, ο άγιος Πορφύριος, ο π. Ευσέβιος…που από μικροί ακολούθησαν την οδόν του Κυρίου, επιβεβαιώνουν το λόγο αυτό.
Ο μοναχισμός βεβαίως είναι η εξαίρεση στους δρόμους που ακολουθούν οι άνθρωποι μέσα στη ζωή. Συνήθως η πλειοψηφεία ακολουθεί τον Τίμιο Γάμο, πράγμα ευλογημένο από τον Χριστό, τον απόστολο Παύλο, την Εκκλησία, το Ευαγγέλιο. Όμως και ο Μοναχισμός δεν είναι μια αποτυχία ή ένα κατάντημα που νομίζουν πολλοί και αντιδρούν και άνευ λόγο κατηγορούν. Ο Χριστός, ο Πρόδρομος, οι μεγάλοι Προφήτες, οι περισσότεροι απόστολοι, οι μεγάλοι Πατέρες αυτό το δρόμο ακολούθησαν, τον μοναχικό. Χωρίς να απεχθάνονται τον γάμο, διάλεξαν μια υψηλότερη θέση να υπηρετήσουν τον Κύριο. Δικαίωμά τους. Ο γάμος δεν είναι υποχρεωτικός. «Έκαστος ίδιον χάρισμα έχει».
Ασφαλώς και ο γάμος και ο μοναχισμός είναι δρόμοι σωτηρίας. Έχουν κοινό το Ευαγγέλιο, τον εσταυρωμένο βίο, την Ορθοδοξία, την Εκκλησία, τον Παράδεισο. Πρότυπό μας δεν είναι ο επιτυχημένος οικογενειάρχης ή ο φτασμένος μοναχός. Δεν είμαστε ούτε προτεστάντες ούτε βουδιστές. Οι διαμαρτυρόμενοι μιλούν μόνο για γάμο και ο βουδισμός ιδανικό έχει τον μοναχό. Εμείς πρότυπο έχουμε τον Χριστό και οδό τον Σταυρό. Σε μας και ο έγγαμος και ο άγαμος πρέπει να είναι εν Χριστώ και να έχουν πνευματικό πατέρα. Ούτε στον μοναχισμό μπορεί κάποιος να ζεί ανεξέλεγκτα ούτε στο γάμο ασύδοτα.
Βλέπουμε μάλιστα και μερικά συγκυριακά γεγονότα στη ζωή των αγίων που τονίζουν την υποχρέωση του εσταυρωμένου βίου μέχρι το μαρτύριο. Ο άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος πέθανε ανήμερα του Σταυρού. Ο άγ. Εφραίμ γεννήθηκε ανήμερα του Σταυρού και συνελήφθη ανήμερα του Σταυρού. Αυτά και άλλα πολλά είναι ενδεικτικά και για μας τι να κάνουμε και πώς να σκεφτόμαστε στη ζωή μας, ζητούντες συγχρόνως και τις πρεσβείες των αγίων μας, των «καθ΄ εκάστην γενεάν». Μάλιστα δε οφείλουμε να ανιχνεύσουμε και να ακολουθήσουμε το μυστικό των αγίων μας που είναι η θεία χάρις και η αγιοπνευματική άσκησή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.