Τίποτε δεν τελείωσε με την τραγική συμφωνία της Πρέσπας. Τώρα όλα αρχίζουν. Από άκρου σε άκρο της Ελλάδας τραγουδιέται και παιανίζεται το ηρωϊκό εμβατήριο «Μακεδονία Ξακουστή» και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αγώνας τώρα ξεκινάει. Στην λαμπρή επέτειο της Μεγάλης Εθνικής Παλιγγενεσίας παντού, σε κάθε πόλη της Ελλάδας, όλοι οι Μαθητές, μαζί με τους Κλέφτες και τους Αρματωλούς, μνημόνευσαν και τον ήρωα, το παλικάρι, τον Παύλο Μελά, και τους Μακεδονομάχους, τους συνεχιστές δηλαδή της ολοκλήρωσης της Πατρίδας και της Ελευθερίας της Μακεδονίας μας.
Αυτό έγινε και στη Μεγάλη Εθνική Γιορτή στη Χριστιανική Εστία Λαμίας ανήμερα του Ευαγγελισμού στις 6 το απόγευμα.
Ο Νεανικός Τομέας των Αρρένων της Χριστιανικής Εστίας μετά από επίπονες προσπάθειες και προετοιμασίες, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διδασκάλου κ. Δημ. Γλωσσοπούλου, παρουσίασαν το Θεατρικό έργο: «Ο Αγώνας και ο Θάνατος του Π. Μελά».
Με άριστη απόδοση και με τις παραδοσιακές στολές του Μακεδονικού Αγώνα, με συναίσθηση και συγκίνηση στην καρδιά και στο πρόσωπο, τα παλικάρια του Χριστού και της σύγχρονης Ελλάδας, που δεν ξεχνάνε τις ρίζες της Φυλής μας και την Ιστορία μας, οι χριστιανοί νέοι του Λυκείου και Γυμνασίου, παρουσίασαν σε αδρές γραμμές ολόκληρη τη ζωή του Ήρωα.
Από την άλλη μεριά τα μικρότερα παιδιά του Δημοτικού, ντυμένα τα περισσότερα με παραδοσιακές στολές του 1821, γιλέκα και φουστανέλες, είπαν Ποιήματα και καταχειροκροτήθηκαν από την αθρόα συμμετοχή και προσέλευση του κόσμου.
Ωραιότατη εντύπωση έκαναν και τα σκηνικά που φιλοτέχνησε με επιτυχία ο ζωγράφος κ. Αθανάσιος Ανδρούτσος.
Την ευχάριστη διαφορά δημιούργησε στον κόσμο η συγκροτημένη χορωδία μικρών και μεγάλων υπό τη διεύθυνση του θεολόγου κ. Γεωργίου Χαλαστάνη και με την αμέριστη βοήθεια της Μουσικοδιδασκάλου κας Ελένης Ντόντου. Όλη η αίθουσα τραγούδησε μαζί με τα Παιδιά της Χορωδίας τα ηρωϊκά τραγούδια και εμβατήρια της γλυκιάς μας Πατρίδας και τα επευφήμησε δεόντως.
Η έκπληξη της Ημέρας ήταν οι λεβέντικοι Δημοτικοί χοροί και ο χορός του Εμβατηρίου της Μακεδονίας μας «Μακεδονία Ξακουστή», που οι νέοι μας όχι μόνο τραγούδησαν, αλλά και πανηγυρικά χόρεψαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην εξαίρετη εισήγηση του φιλολόγου κ. Λάμπρου Μπάμπαλη, για τον Π. Μελά και τις ιστορικές συνθήκες της εποχής του, όσο και στο κλείσιμο της εορτής, όλες οι αναφορές ήταν ευπρεπείς και χωρίς ακραίες εκφράσεις, παρά τον ενδόμυχο πόνο, που βιώνει η ελληνική ψυχή τον τελευταίο καιρό. Η Ιστορία μας εξάλλου μιλά εκκωφαντικά από μόνη της.
Η όλη Γιορτή τέλειωσε με τον Εθνικό Ύμνο της Εκκλησίας μας: «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», τον Εθνικό Ύμνο της Πατρίδας μας: «Σε γνωρίζω από την κόψη» και τις αλλεπάλληλες ζητωκραυγές. Δόθηκαν κεράσματα σε όλους και παρατέθηκε πλούσια δεξίωση στα παιδιά της εορτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε παιδί που έλαβε μέρος στην Εορτή (θεατρικό, τραγούδια, ποιήματα, χοροί, σκηνικά) δόθηκε ως ενθύμιο της Εορτής και της Μεγάλης Επετείου ο ξύλινος Σταυρός του Μίκη Ζέζα (Π. Μελά) μέσα σε ειδική συσκευασία! Ισόβιο ενθύμιο για μια Μεγάλη Μορφή του Μακεδονικού Αγώνα και ενδυνάμωση στον καθημερινό αγώνα των Ελληνοπαίδων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.