ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ

Αξιότιμο Δήμαρχο Λαμιέων                                          Λαμία, 22 Νοεμβρίου 2019

κ. Ευθύμιο Καραϊσκο

ΘΕΜΑ: Στολισμός Χριστουγέννων Πόλεως Λαμίας

Κύριε Δήμαρχε Λαμιέων,

Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνω για το ζήτημα του στολισμού της Πόλεως, ενόψει των εορτών, Χριστουγέννων, Περιτομής του Χριστού & Θεοφανείων, καθώς η μέχρι τώρα εικόνα, με θλίβει βαθύτατα.

Την 22 Αυγούστου 2019, πριν την ανάληψη των καθηκόντων ως Δημάρχου Λαμιέων, σας είχα αποστείλει επιστολή, με τις απόψεις — σκέψεις & πληροφορίες για τον στολισμό της Πόλης & Δ.Δ, & ότι έπρεπε να αναδείξουμε & την θρησκευτική πλευρά.

Αφορμή για την σημερινή επικοινωνία στάθηκε, η τοποθέτηση μιας μεγάλης «μπάλας» με λαμπάκια στην Πλ. Ελευθερίας.

Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, το πρωί, συνάντησα την Αντιδήμαρχο κ. Ποντικά, στην Οδό Αινιάνων & την ρώτησα για το θέμα της μεγάλης φάτνης που πρέπει ο Δήμος να προμηθευτή, καθώς & για την τοποθέτηση, σε πλατείες του Κέντρου, χριστουγεννιάτικων θεμάτων (μάγοι με καμήλες, άγγελοι, ποιμένες με πρόβατα, χιονάνθρωποι, αστέρια, ένα καραβάκι, κ.λ.π), απάντηση δεν πήρα & αντιλήφθηκα από το βλέμμα της, ότι δεν γνωρίζει κάτι.

Εδώ να σας ενημερώσω, ότι έχω κοινοποιήσει την επιστολή μου προς σας & στην κ. Αντιδήμαρχο (email), από της 14 Οκτωβρίου 2019, χωρίς να λάβω καμία απάντηση.

Τα λαμπάκια στους κορμούς των δένδρων, τα εναέρια φωτιστικά με διάφορα κλασικά σχέδια, όπως & η φωτεινή μεγάλη μπάλα, σήμερα Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στην Πλ. Ελευθερίας, έναντι του καθεδρικού Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, δεν αποτελούν «καθαρό» Χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Τα τελευταία χρόνια , στο δυτικό κόσμο & στην Ελλάδα λιγότερο ακόμη, μαίνεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος»: ο πόλεμος εναντίον των Χριστουγέννων. Ξεκίνησε ήδη από τον 17ο αιώνα στην Αγγλία και έκτοτε ενισχύεται λόγω της παγκοσμιοποίησης, η οποία προωθεί την κοινωνική, πολιτική και θρησκευτική «ελευθερία». Πρόκειται για την εναντίωση στον δημόσιο στολισμό, την απαίτηση να εξαλειφθεί οποιαδήποτε χριστουγεννιάτικη αναφορά στη διαφήμιση, στα ΜΜΕ, στα δημόσια σχολεία.

Εκείνοι που αντιτίθενται στη χρήση του όρου «Χριστούγεννα» και των παραγώγων του, προτείνουν επίσης τα διάφορα δημοφιλή αλλά όχι αυθεντικά θρησκευτικά στοιχεία της εορτής, όπως ο Αϊ-Βασίλης, τα κάλαντα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, φώτα, κ.λ.π- να μην παραπέμπουν συγκεκριμένα στα Χριστούγεννα, αλλά στις γιορτές γενικότερα.

Ήδη στις ευχές μεταξύ των πολιτών & δη μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών, λέγετε ως επί το πλείστον, αντί το Καλά Χριστούγεννα, το Καλές Γιορτές, εξομοιώνοντας την Δεσποτική εορτή της Γεννήσεως του Σωτήρα Χριστού, με την κοσμική του νέου έτους.

κύριε Δήμαρχε,

Στα πλαίσια αυτά & γνωρίζοντας την ανιδιοτελή παρέμβασή μου, καθώς & την εκτίμηση & την εν Κυρίω αγάπη προς σας , παρακαλώ για την παρέμβασή σας, ώστε τόσο η Πόλη, όσο & τα Δ.Δ, να στολιστούν το πρώτον Χριστιανικώς.

Πέρυσι, δαπανήθηκε ποσό από τον Δήμο, περίπου 200,000€, μέχρι το Πάσχα, το όποιο κατά το 90%, «χάθηκε» στους τραγουδιστές & τραγουδίστριες….δεν έμεινε ως στολίδι τίποτε στην Πόλη.

Υπόψη σας & πάλι, η αναλυτική επιστολή μου, της 22 Αυγούστου 2019.

Μετά Τιμής & της εν Κυρίω Αγάπης

Αντώνιος Ν. Τσακμάκης

Αξ/κός Στρατού ε.α — τ. Εκκλ/κος Επίτροπος.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.