ΑΝΑΛΗΨΗ … ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Α] Η Ανάληψη του Κυρίου μας είναι Δεσποτική Γιορτή.
Τα έχει όλα μέσα. Είναι ένα κέντημα.
Ένα στολίδι στον ετήσιο κύκλο των Εορτών.
Έχει τα σημάδια του Πάθους και του Σταυρού, έχει την Ανάσταση, έχει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, έχει την εις ουρανούς άνοδο του Χριστού, με το αναστημένο, άφθαρτο, ένδοξο και τεθεωμένο Σώμα Του, έχει την εκ δεξιών καθέδρα, έχει την προαναγγελία της Πεντηκοστής, την επαγγελία – υπόσχεση για την αποστολή του Αγ. Πνεύματος, το κήρυγμα στα έθνη και την πληροφορία της Δευτέρας Παρουσίας …
Αν διαβάσει κάποιος τα ιερά κείμενα των Ημερών αυτών, τα βλέπει όλα αυτά…
«Ελάτε να δείτε τα χέρια μου και τα πόδια μου…», λέγει ο Χριστός στους Μαθητές Του.
Ιδού ο Σταυρός των Ορθοδόξων και όχι το “κρέμασμα” που λένε οι Χιλιαστές…
“Ψηλαφείστε με…. Εγώ είμαι…” λέγει ξανά και τους χαρίζει βεβαιότητα.
«Θυμάστε τους λόγους τους οποίους ελάλησα σε σας, ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα είπε ο Μωϋσής, οι Προφήτες και οι Ψαλμοί για μένα…
Ιδού η Π. Διαθήκη και η Καινή… Προφητεία και επαλήθευση.
Καθίστε στα Ιεροσόλυμα και θα πάρετε δύναμη από ψηλά με το άγιο Πνεύμα…
Είπαν και οι Άγγελοι: «τι κοιτάτε άνδρες Γαλιλαίοι; Έτσι όπως τον βλέπετε να ανέρχεται, έτσι θα το δείτε και να κατέρχεται στη Δευτέρα Παρουσία…»
Μάλιστα την Ημέρα της Αναλήψεως έχουμε νέα δώρα της Παρουσίας του Χριστού: ευλογία, χαρά, ενότητα και διαρκή προσευχή και δοξολογία των μαθητών.
Αναμένεται λοιπόν σε δέκα μέρες η επιφοίτηση του Αγ. Πνεύματος, η δύναμη εξ ύψους και η ιεραποστολή στα έθνη, αρχής γενομένης από τα Ιεροσόλυμα.
Κήρυγμα σε όλο τον κόσμο για μετάνοια και άφεση αμαρτιών …
Β] Ας υποτεθεί λοιπόν ότι ξεκινάμε το κήρυγμα στα έθνη. Τι θα λέγαμε; Είμαστε τόσα χρόνια Ορθόδοξοι Χριστιανοί… Τι θα θέλαμε να μεταφέρουμε και στους άλλους λαούς εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι;
Θα μπορούσαμε κατ΄ αρχάς να μεταφέρουμε τις τέσσερες βασικές εντολές της Πρώτης Αποστολικής Συνόδου: Ότι δεν χρειάζεται οι άνθρωποι, οι νεοφώτιστοι χριστιανοί, να περιτέμνονται και να φυλάττουν τις τυπικές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου, ότι δεν επιτρέπεται να πίνουν αίμα ζώων ή να τρώνε πνικτά ζώα, των οποίων το αίμα δεν έχει χυθεί και δεν επιτρέπεται να πορνεύουν.
Θα μπορούσαμε επίσης να τους πούμε σε αναμετάδοση τον λόγο του αποστόλου Παύλου στην Πνύκα: δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι προέρχονται από το ένα πρωτόπλαστο ζεύγος, δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές. Και τα δικά τους σύνορα, τις οροθεσίες, και τους χώρους και τους χρόνους ο Θεός τα έβαλε όλα αυτά, και ότι πηγαίνουμε να τους μιλήσουμε για τον άγνωστο Θεό, ο οποίος έστειλε στη Γη τον Υιόν Του να μας διδάξει, να μας σώσει, να μας κρίνει στην Ανάσταση των νεκρών. Χρειαζόμαστε λοιπόν μετάνοια. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Κάτι ακόμα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε: Δεν σας κάνουμε τον έξυπνο. Δεν ανακαλύψαμε εμείς την αλήθεια. Μας αποκαλύφθηκε όταν έστειλε ο Θεός τον Πνευματικό μας Πατέρα, τον απόστολο Παύλο. «Ἡ σωτηρία προέρχεται εκ των Ιουδαίων». Σ΄ αυτούς μίλησε πρώτα ο Θεός. Εκεί είναι η ρίζα και η πηγή. Ο Χριστός, η Παναγία, οι Απόστολοι Εβραίοι ήταν. Εμείς μετά μπολιαστήκαμε σ΄ αυτούς. Υπάρχει και σήμερα το λείμμα, οι εβραίοι κρυπτοχριστιανοί. Θα επιστρέψουν κι αυτοί κάποτε στην Εκκλησία. Τώρα μετά λύπης μας «δεν τιμούν τον Υιόν καθώς και τον Πατέρα». Ίσως περιμένουν κάποιον άλλον Μεσσία. Κρίμα. Ας τους λυπηθεί ο Κύριος!
Επίσης θα πούμε ότι ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης… Δεν κολλάει σε ένα λαό. Ο καθένας που θα πιστέψει και θα επικαλεσθεί το όνομα του Κυρίου, θα βαπτισθεί και θα εισέλθει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, θα σωθεί. «Ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον ώστε τον υιόν αυτού απέστειλεν εις την γην, ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόλυται αλλ΄ έχει ζωήν αιώνιον».
Οπωσδήποτε θα μαρτυρήσουμε και τη μεγάλη αλήθεια που λέγει ο απόστολος Πέτρος: «δεν υπάρχει άλλο όνομα κάτω από τη γη που δόθηκε στους ανθρώπους από τον ουρανό, τον Ουράνιο Πατέρα, παρά το όνομα, το υπέρ παν όνομα του Ιησού Χριστού». Αυτός είναι η οδός, η αλήθεια και η Ζωή. Το φως του κόσμου.
«Μία πίστη υπάρχει, ένα Βάπτισμα, ένας Κύριος, μία Εκκλησία, εκτός της οποίας δεν υπάρχει σωτηρία». Θρησκείες υπάρχουν ασφαλώς πολλές, όπως και απόψεις και συνειδήσεις και προσπάθειες, και καλοί άνθρωποι… Αλλά Μία Εκκλησία υπάρχει, ένα Ευαγγέλιο, μία είναι η Πίστις των Ορθοδόξων που εφώτισε την οικουμένην» και σώζει τον άνθρωπο. Όλα τα άλλα και όλοι οι άλλοι, «ήταν φώτα, χίλια φώτα, μα δεν ήτανε το Φως».
Θα τους μιλήσουμε για το Σύμβολο της Πίστεως. Αναλυτικά. Είναι η Πίστη μας. Γράμμα – γράμμα, λέξη – λέξη. Θα τους μάθουμε επίσης να κάνουν τον Σταυρό τους και να φοράνε σταυρό: όπλο, σύμβολο και στολίδι, να πετάξουν τα μάγια, και θα ερμηνεύσουμε λεπτομερώς τι γίνεται μέσα στη θεία Λειτουργία, που κατεβαίνει ο Θεός στη γη και ενώνεται η γη με τον ουρανό. Παλιά οι ψευδοθεοί έτρωγαν τα παιδιά τους… Εμείς «τρώμε» τον Θεό μας. Κοινωνάμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας.
Τέλος, θα τους πούμε ότι δεν είναι Ορφανοί. Έχουν Πατέρα τον Θεό. Έχουν μητέρα, την Παναγία μας. Δεν είναι μοναχοπαίδια και ανάδελφοι, έχουν Πρωτότοκο αδελφό τον Χριστό, δεν είναι μόνοι, έχουν φίλους τους αγίους, είναι «συμπολίτες των αγίων και οικείοι του Θεού», έχουν ο καθένας φύλακα άγγελο, δεν είναι απόπαιδα και απόκληροι, αλλά «κληρονόμοι Θεού συγκληρονόμοι Χριστού». Ο Χριστός σταυρώθηκε και έχυσε το Αίμα Του για μας. Αυτός μας σώζει με τη θυσία Του, Αυτός είναι ο Αναμάρτητος και ο Θεάνθρωπος. Οι άλλοι, οι άγιοι Πάντες μας σώζουν με τις πρεσβείες τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.