ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΕΙΡΗΝΗ

Μέσα σε ένα κόσμο γεμάτο ταραχές και πολέμους έρχεται ενώπιόν μας η ιερά μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.
Γνωρίζουμε βέβαια από την Αγία Γραφή, ότι «ο Χριστός εστιν η ειρήνη ημών, ο Οποίος διέλυσε την έχθρα του ανθρώπου προς τον ουρανό και τον συμφιλίωσε με τον Θεό και μαζί με αυτό το γεγονός ένωσε τους ανθρώπους μεταξύ τους μέσα στην Εκκλησία διά της Πίστεως και του Βαπτίσματος».
Μαζί ασφαλώς με τον Μεγάλο Ειρηνοποιό που είναι ο Χριστός, έχουμε και τους αγίους μας, όπως την Αγία Ειρήνη, τον άγιο Μηνά, τον Άγ. Αρτέμιο, που μας συνδέουν με τον Χριστό και τους επικαλούμαστε εκ καρδίας ως Προστάτες και Φρουρούς προσώπων οικογενειών, επαγγελμάτων και συνδικάτων.
Τηρουμένων των αναλογιών τιμούμε στη ζωή και την κοινωνία μας και τους ανθρώπους εκείνους που γίνονται από τη φύση της εργασίας τους άγγελοι φύλακες και ειρηνοποιοί στις σχέσεις των ανθρώπων. Ο Χριστός στους Μακαρισμούς λέγει: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται».
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι άνδρες του Στρατεύματος, των Σωμάτων Ασφαλείας και Προστασίας του Πολίτη. Ο απόστολος Παύλος μας λέγει ότι ο ένστολος φορεί με ευθύνη το όπλο του για να επαινεί το αγαθό και να τιμωρεί το κακό ώστε οι πολίτες και μάλιστα οι χριστιανοί να ζούνε «εν ευσεβεία και σεμνότητι».
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε την ειρήνη. Ειρήνη εσωτερική, ενδοοικογενειακή, κοινωνική, πολιτική, διαπροσωπική, διακομματική και διακρατική, παγκόσμια. Αλλά για να επιτευχθεί και να έλθει αυτό το αγαθό της ειρήνης χρειαζόμαστε να είμαστε ο καθένας μας ειρηνικός άνθρωπος πρωτίστως μέσα του και να μη τρώγεται με τον εαυτό του. Μετά πρέπει να καλέσουμε ανάμεσά μας και τον Άρχοντα της Ειρήνης, τον Χριστό. Δεν είναι τυχαίο που μέσα στη θεία Λειτουργία αναφέρουμε 17 φορές τη λέξη ειρήνη. «Την ειρήνη ο Χριστός τη δίνει», με τη μετάνοια και τη θεία Κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μεγάλος Άγιος της Ρωσίας Όσιος Σεραφείμ του Σάρωφ (1759 – 1833) έλεγε τον εξής καταπληκτικό και θεόπνευστο λόγο: “Απόκτησε μέσα σου την ειρήνη και χιλιάδες γύρω σου θα βρούν τη σωτηρία”!
Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη λοιπόν άθλησε κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Στο Χριστιανισμό ελκύσθηκε από κάποια κρυπτοχριστιανή νέα και ένας ιερεύς, ονόματι Τιμόθεος, βάπτισε κρυφά τη νεαρή κόρη και τη μετονόμασε Ειρήνη.
Η Αγία επήγε σε πολλές πόλεις δίνοντας τη μαρτυρία της για τον Χριστό, επιτελώντας πολλά θαύματα, αλλά και πάσχουσα υπέρ Χριστού πολλά μαρτύρια. Τέλος κατέφυγε μαζί με το δάσκαλό της Απελλιανό στην Έφεσο της Μικράς Ασίας, όπου διέμεινε επιτελώντας «σημεία και τέρατα» και τιμώμενη ως αληθινή ισαπόστολος. Εκεί ανέπτυξε μεγάλη δράση μέχρι την ημέρα της κοιμήσεως αυτής, το 315 μ.Χ.
Μια νύχτα η Ειρήνη είδε το εξής όραμα: μπήκε στον πύργο ένα περιστέρι κρατώντας με το ράμφος του κλαδί ελιάς, το οποίο και άφησε επάνω στο τραπέζι. Επίσης, μπήκε και ένας αετός μεταφέροντας στεφάνι από άνθη, το οποίο τοποθέτησε και αυτός επάνω στο τραπέζι. Έπειτα μπήκε από άλλο παράθυρο ένας κόρακας, ο οποίος έβαλε επάνω στο τραπέζι ένα φίδι. Το πρωί που ξύπνησε απορούσε και σκεπτόταν τι άραγε να σημαίνουν αυτά που είδε. Τα διηγήθηκε λοιπόν σε έναν άγιο γέροντα και εκείνος τα ερμήνευσε ως προάγγελμα των στεφάνων της δόξας και του μαρτυρικού τέλους αυτής μετά τη βάπτισή της.
Αυτή ακριβώς είναι εν συντομία και η ζωή των φρουρών της ειρήνης και ασφάλειας: ένα περιστέρι με ένα κλαδί ελιάς στο στόμα, σύμβολο της ειρήνης, ένας αετός με ένα στεφάνι δόξας από τις επιτυχίες στην εκστρατεία κατά του εγκλήματος, αλλά κι ένα κοράκι με ένα φίδι, σύμβολο του κινδύνου και των θανάσιμων συμπλοκών με τον υπόκοσμο και “τα βάρβαρα έθνη τα τους πολέμους θέλοντα”.
Ευχόμαστε, δια πρεσβειών της Αγ. Ειρήνης, κάθε επίγειο και επουράνιο καλό σε όλους μας και ειρήνη ψυχής μέχρι τερμάτων αιώνων. ΑΜΗΝ !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.